Hyvinvointia viherkasveista etsimässä

Opiskelen tässä tällä hetkellä etänä viherkasvien tunnistamista ja niiden suomalaisia että latinankielisiä nimiä. Lisäksi teen viherkasvitehtävää jossa valitsen viherkasveja julkisten tilojen vihersisustusratkaisuihin. Täytyy myöntää, että ennen näitä tehtäviä tunsin ehkä abauttiarallaa kymmenkunta sisäkasvia nimineen. Siksi varsinkin tunnistustehtävä, jossa pitää osata 40 ja rapiat viherkasvia suomenkielisillä että latinankielisillä nimillä on tuottanut jonkinasteisia painajaisia mielessäni.

Tuntui mahdottomalta ajatellakaan, että muistaisi latinankieliset nimet joista suurin osa ei antanut minkäänlaista viitettäkään kyseiseen kasviin nimellään.
Nyt olen siinä pisteessä tämän muisti / tunnistustehtävän kanssa, että kappas vaan jollain konstilla aivoihini on jo tarrautunut nimiä ja pystyn yhdistämään ne oikeaan kasviin. Olen tehnyt muistisääntöjä, joskin välillä ne on niin huvittavia ettei kehtaa ääneen mainita. Pääasia on kuitenkin, että oppimista tapahtuu ja mahdottomasta tulee jälleen mahdollista.
Vielä myöhemmin tänä vuonna tulee tunnistustehtäviä mm. perennoista, pensaista ja puista.

Löysin netistä kasvien tunnistustehtävätestin joka on ihan mielenkiintoinen vaikka ei alaa opiskelisikaan. Tästä pääset tunnistamaan luonnonkasveja, jos haluat testata tietämystäsi. 

***

Varsinkinkin vihersisustustehtävää tehdessäni ajattelin asiaa samalla myös kodin kannalta. Viherkasvithan näyttävät olevan suuressa suosiossa jälleen kotien sisustuksessa. Itse kiinnitin tämän lisäksi ehkä enemmänkin huomiota niiden ilmaa puhdistaviin ominaisuuksiin. Tämä asia on kiehtonut viime aikoina mieltäni.
Meillä ei vielä ole viherkasveja uudessa kodissa. Tahdon ensin huolella perehtyä juuri näihin huoneilmaa parantaviin vaikutuksiin sekä niiden sijoitteluun huoneissa ja sitä myöten valita mitkä menestyvät näillä valituilla paikoilla.

Selaillessani vanhaa kierrekansioita,
jossa näitä viherkasveja on poimin tähän kolme jotka miellytti silmääni.


Anopinkieli (Sansevieria trifasciata) miellytti silmääni suoralla veistoksellisuudellaan. Näitä jos laittaisi esimerkiksi kolme kappaletta kauniisiin ruukkuihin neutraalin väristä seinää vasten niin voisi näyttää nätiltä.
Luettuani kirjaa Anopinkielen kohdalta huomaan, että tämähän olisi oiva kasvi aloittelevalle viherkasviharrastajalle. Helppohoitoisena ruukkukasvina sen hoidossa ei kuulemma voi juuri epäonnistua 😊
Anopinkieli pitää runsaasta valosta mutta sietää varjoakin. Kirja tietää kertoa myös, että runsaassa valossa tämä kieliniekka saattaa jopa alkaa kukkia.
Koska terveysasiat kiinnostaa niin löysin artikkelin jossa epäiltiin anopinkieleä oikein ilmansuodattimeksi (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/04/20/huonekasvit-puhdistavat-sisailmaa). Totta tai ei, niin minun silmää se ainakin miellyttää ja haluan uskoa sen ilmaa puhdistaviin vaikutuksiinkin oikein hoidettuna.
Pakko mainita, että onkohan kukaan stand-up koomikko tehnyt Anopinkielestä 😊 ja sen ilmaa puhdistavista ominaisuuksista juttua. Voisi toimia puutarha-alla toimivien ihmisten hauskuuttamisessa ja miksi ei muidenkin joita anoppivitsit naurattaa.Liekö ikuinen päätään nostava matkakuumeeni etelän lämpöön palmujen alle saanut minut ihastumaan tällaisiin erilaisiin huonekasveina viihtyviin palmuihin. Olisihan se ihanaa, jos ne lievittäisivät joka päivä katseltuna pienesti kaukokaipuuta. Terveysvaikutus sekin, että matkakuume hellittää 😊

Blogini Teneriffan matkakuvia selaillessani löysin postauksen jossa näkyi useampi palmu joten ihastukseni näihin uljaisiin viuhkoihin on piillyt jo pitkään. Tästä pääset tsekkaamaan kuvia tuolta etelän lämmöstä palmujen katveesta.

Kirjaseni kuitenkin virkkaa, että Jukkapalmu (Yukka elephantipes) ei ole aito palmu. No voi HÖH! Väittää sitä agaaveheimon kasviksi, mikä ei minulle ainakaan aukea vielä tässä vaiheessa koulutusta. Tämä jukka on kuitenkin kasvatettu rungonpalasista jonka yläosaan kehittyy pari, kolme lehtiruusuketta ja tyveen juuret.

Ylen sivun samaisessa artikkelista josta bongasin tiedon Anopinkielen ilmaa puhdistavista vaikutuksista on palmut päätyneet sinne allergisoivien kasvien listalle. Hitsi sentään! Tämä koskettaa kuitenkin pääasiassa allergisia joiden kannattaa vältellä tätä jukkaa. Meidän talouteen se kuitenkin voisi sopia, kun allergiaa kumpaisellakaan ei ole, tietääkseni. Toivottavasti jukka ei tuo sitä tullessaan, jos sellainen meidän kotiin päätetään hankkia.

Kuvassa viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä ollut Presidentinpalmu (Washingtonia filifera). Ensin suomenkielisestä nimestä tuli mieleen Sauli Niinistö ja lukiessani latinalaisen nimen mieleeni tuli Donald Trump. Kunpa kaikki nimet olisi näin hyvin pääteltävissä! No onneksi tämä on ehkä ensimmäinen ja toivon mukaan viimeinen, kun politiikka sekoittuu viherkasveihin näin selvästi. Ei millään pahalla, mutta mieluusti pitäisin nämä kaksi asiaa erillään.

No jos Anopinkieli ensimmäisenä oli helppo niin tämä palmu ei omistajaansa helpolla päästä. Presidentinpalmu vaatii paljon valoa, jotta se jaksaa kasvattaa hyviä lehtiä. Nykyään tosin uusissa omakotitaloissa on isoja ikkunoita niin uskon, että tällaisissa se valo ei muodostu ainakaan ongelmaksi. Meillä on isot ikkunat, mutta näillä neliöillä ikkunapaikat on kyllä valitettavasti varattu.
Meillä tämän presidentin voi siis ainakin unohtaa.
No onhan tässä jo ainakin yksi MELKO VARMA  ja yksi EHKÄ ehdokas löytynyt. Nyt en tarkoita Saulia ja Donaldia. Niitä tuskin kumpaakaan kiinnostaa muuttaa meidän huusholliin viherkasviksi.

No mutta tällaisia pohdintoja tänään.
Hyvää viikonlopun odotusta teille!

Terveisin Marjut

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huonemännyn hoito-ohje

Tonttupolku metsässä

Keittiön uusi saareke