Sydänsairaus ja matkustus


Ajattelin tehdä näiden matkakertomusten jälkeen postauksen sydänsairaana matkustamisesta. Itselläni sydänvika on ollut syntymästä asti, joten se on ollut elämän mittainen kumppani minulla jo. Kuitenkin tietyt tilanteet, kuten tämä matkustaminen on asia, jossa sydänvian on pitänyt ottaa huomioon jällen eritavalla. Arjessa sen saattaa joskus joksikin aikaa unohtaakin, mutta matkalle lähtiessä se tulee ottaa erityisesti huomioon.


Ennen matkaa kannatta lääkärin kanssa keskustella onko oma sairaus siinä tilassa, että saa esim. luvan lentää. Finnairin sivuilla on myös lista lentämistä rajoittavista sairauksista. Jos oma sairautesi löytyy listalta pyytää Finnair antamaan siitä lääketieteellisen selvityksen. Tähän asiaan pääset perehtymään tästä linkistä.

Ulkomaille lennettäessä kannattaa lääkäriltä pyytään englanninkielinen lääkärintodistus sairaudesta sekä paperiset reseptit mahdollisista lääkkeistä. Nämä on hyvä olla mukana käsimatkatavaroissa yhdessä lääkkeiden kanssa. Lääkkeiden pakkaamisesta lennolle löytyy tietoa myös laittamastani linkistä Finnairin sivuilta.

Itselläni on myös SOS-ranneke, joita löydät Punaisen Ristin kaupasta. Sitä on hyvä pitää ihan kotimaassakin. Siitä löytyy kaikki tiedot nopeasti, jos itse menettää tajuntansa eikä pysty kertomaan sairaudestaan. 


Joskus on myös syytä tarkastella matkakohdetta ennen sen valintaa. Sopiiko kohde maastonsa ja sään kannalta omalle terveydentilalle. Myös kannattaa perehtyä mitä rokotteita pitää ottaa ennen kohteeseen menoa ja siihen, että kuinka kaukana lähin lääkäri sijaitsee. 
Matkaripuliin kannatta myös varautua ennalta syömällä maitohappobakteereja. Näitä syömällä me ollaan ainakin säästytty sellaiselta taudilta mikä olisi vaikuttanut meidän matkantekoon. Myös oma pieni apteekkilaukku on hyvä olla matkalla mukana josta löytyy mm. laastarit niin rakkoihin kuin pieniin haavaoihi, käsidesi on myös hyvä pitää mukana.

Matkavakuutukset on myös hyvä katsoa valmiiksi ennen matkaa. Ikinä ei ole sanottua etteikö mitään tapahtuisi matkalla niin kaikkeen on hyvä varautua. 

Vaatetukseen ja kenkiin on hyvä kiinnittää huomiota. Itse nautin viime matkalla siitä, kun jalassa oli hyvät Asicsen lenkkarit. Hienostelu sikseen, jos matkalla tulee käveltyä vähäkin pitempiä matkoja. Yleensä olen saanut jonkinlaiset rakot jalkaa mm. sandaaleista. Se vaikuttaa heti koko oloon, kun johonkin paikkaan alkaa sattumaan. Myös vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kuumalla ilmalla kevyet, ilmavat ja sellaiset mitkä ei kiristä mistää on ihan MUST. 
Lennolle kannattaa laittaa lentosukat. Ne ehkäisevät jalkojen turpoamista ja väsymistä, alentavat laskimotukosten riskiä, helpottavat verenkierto-ongelmia.

Turvallista matkaa
toivottaa Marjut



P.S: Pakkaathan myös aurinkorasvan, hellehatun ja vesipullon aurinkmatkoille suunnatessasi ☺


Kommentit

Suositut tekstit