Esikasvatuksen seurantaa

Tänä keväänä on ollut aikaa ja voimia tehdä kylvöjä sekä kasvatella niin hyötykasveja kuin kukkiakin. Mitään isoja määriä kasveja en ole laittanut, mutta jotain uusia olen kokeillut mitä aikaisemmin en ole kokeillut kasvattaa. Sitten tietysti pari vakiota mitä olen muinakin vuosina laittanut.


Keijunmekkoa yritin viimekin vuonna, mutta se tyssäsi alku metreillä. Jotenkin se kuivathti ihan pikkuriikkisenä ja luovutin saman tien. Nyt meinasi aluksi käydä samalla lailla parille taimelle. Katsoin, että ne on jo ihan nuupahtanut pitkin pituuttansa multaan ja tuosta ei voi enää toipua. Toisen heitin jo pois, mutta sitten ajatteli, että ei se maksa mitään jos nyt kokeilen antaa sille toiselle vettä ja seurata kuinka käy. No kuinka ollakkaan se toipui siitä, joten aina kannattaa yrittää vaikka tilanne näyttäisi kuinka toivottomalta. Olin aiemmin kuullut, että nämä ovat aika vaikeita kasvatettavia, mutta pikkuhiljaa olen tullut vain siihen tulokseen, että ne vain vaativat todella pitkän kasvatusajan ja pikkuruisia taimen alkuja ei kannata päästää kuivahtamaan. Isommat taimet kuten kuvassa kestävät jo sitten enemmän sitä kuivahtamista. Mutta kyllä se on aina niin ihana, kun jossain kasvatusprojektissa onnistuu (varsinkin, kun aiemmin ei ole onnistunut). 


Seuraava tämä tomaatti "Tumler F1" lajike, joka lajikkeena on minulle uusi, mutta kuulemma aikainen ja satoisa. Mukava kokeilla aina uusia lajikkeita. Hyvin on lähtenyt nämä itäneet siemene käyntiin. Mietin, jo tuossa jokin aika sitten, että tulikohan kasvatettua näitä vähän liian ennen. Niin hyvin nämä kasvaa, että olen miettinyt jo että pääseekö ne oikeaan aikaan kasvariin. Täällä satoi taas lunta, joten eihän sitä tiedä kuinka pitkään tämä "talvi" kestää.


Sitten seuraava tomaattilajike "Moneymaker". Näitä minulla on ollut aikaisemminkin ja muistaakseni ihan satoisia. Siemenpussiin oli jäänyt siemeniä ja ajattelin, että nyt kasvattelen loputkin siemenet kuleksimasta pussin pohjalta.


No päätinpä kokeilla vielä kasvattaa kaupankin tomaattisiivusta, kun noita tomaatin taimia ei jo tarpeeksi ollut 😃 Nekin on päässyt jo hyvään vauhtiin ja koulin ne aika ajoissa, kun alkoi niin venähtää siinä ryppäässä missä kasvoi suoraan tomaattisiivusta.


Nyt olen parina vuonna jo laittanut samettiruusua, josta tulee varmaan minulle (niinkuin varmaan monille muillekin) vakiokasvatti. Kuulin aikoinani, että on helppo kasvattaa ja hyvä aloittaa kasvatusharrastus tästä. Niinpä aloin silloin tästä ja näiden kasvatuksesta on tullut jo sellainen ns. "selviö". Sitten, kun kerää syksyisin siemenet talteen niin on omavarainen siementenkin suhteen. Näiden siemenet on niin kivan pitkulaisia ja sen verran isoja, joten näitä voi kasvatella vaikka lastenkin kanssa.


Petunia on minulle ihan uusi tuttavuus esikasvatuksessa. Hieman jännitin kuinka näiden kanssa pärjää, mutta ainakin tähän mennessä ovat vielä hengissä. Jotenkin tuntuu, että alun jälkeen ovat kiihdyttäneet kasvua isoin harppauksin. Minulla on kahta lajiketta petuniasta; Petunia hybrida F1 'Easy Wave Silver' ja toinen on Petunia hybrida 'Purple Pirouette' F1. Kuvista päätellen olivat aivan ihanan näköisiä 😀


Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä mansikan pikkuruiset taimen alut. Saa nähdä kuinka näiden kanssa, että selviääkö nämä ja ehtivätkö kasvaa aikuiseksi ajoissa. Mutta mielenkiintoista on ainakin kokeilla uusia juttuja vaikka ne nyt aina ei onnistuisikaan. Sittehän se on kaksinkertainen ilo, jos joku tosi epävarma juttu onnistuukin.

Muistui vielä mieleen, että kylvin ulos ruukkuun tähkäkeijunkukan. Se vaatii 6 - 8 viikon keinotekoisen kylmäkäsittelyn näin keväällä. Laitoin sen ruukkuun, jossa on havuja päällä, koska nyt ei ole pysyvää lunta suojaksi. Välillä pitää käydä vähän kurkkimassa, että onko siellä elämää. Sitten, kun sellaista huomaa niin otan havut pois ja nostaa vaikka terassille niin saa alkaa seurata kasvua paremmin ja hoitaa sitä siinä silmien alla.

Tälläisiä täällä karanteenissa kasvatellaan ja odotellaan kovasti, että nähdään mitä puutarhan puolella nousee eriskummallisen talven jälkeen.

Hyvää viikon jatkoa kaille sekä pysykäähän terveinä!

Terveisin Marjut

Kommentit

Suositut tekstit