Kuun vaikutus puutarhassa

Tervehdys teille ja toivottavasti olette pysyneet terveinä. Maailman tilanne koronan vuoksi on nyt vähän huolestuttava. Itse pysyttelen riskiryhmäläisenä kotosalla ja seuraan tilannetta sekä toivon kaikille terveyttä vaan sekä jaksamista murheen keskellä. Itse aion nyt keskittyä niin paljon kuin mahdollista positiivisiin asioihin. Viime aikoina on niin paljon tullut itse stressattua terveyden puolesta, joten en halua miettiä pahimpia skenaarioita enempää kuin tarvis. Mielelläni mietin hyvinvointia tukevia ja ihanempia asioita. Ja mikäs sen ihanempi aihe onkaan kuin PUUTARHAN HOITO 😀

Viime viikolla olin ihka ensimmäisessä Marttaillassa. Minua on jo pitkän aikaa kiinnostanut osallistua Marttojen järjestämään toimintaan. Nyt sitten päätin mennä, kun aihe oli todella mielenkiintoinen. Aiheena oli Kuun vaikutus puutarhassa luento, jonka piti Petra ja Piia Hintikainen. 

Tämä oli niin kiehtova ja mielenkiintoinen aihe, että olisin jaksanut aiheesta kuunnella vielä lisääkin. Myös se kiinnostaa kuinka kuu vaikuttaa ihmiseen ja toivottavasti vielä sellaisellekin luennolle pääsen joskus.

Nyt siis aiheena oli kuitenkin puutarhan työt ja miksei ne lepopäivätkin. Kaikkea ei siis voi tehdä kuukalenterin mukaan koko ajan. Voisiko tässä vaiheessa sanoa, että onneksi! Kitkemispäiväkään ei siis ole joka päivä 😀 Mutta toisaalta, joskus se vain tässä elämän menossa pakkaa menemään niin, että silloin on tehtävä kun ehtii, on terveyden kannalta hyvä päivä tai multasormia vaan pakottaa, kun on kaunis päivä ulkona. Sepä olisinkin ihanteellinen maailma, jossa pystyisi elämään tietyn rytmin mukaan vailla huolta kiireestä, vallitsevista sääolosuhteista, sairauden tilasta jne.. Elämä soljuisi mukavasti eteenpäin kaikki elämänalueet juuri oikeassa synkassa. No ainahan sitä voi uneksi.
Kuitenkin aina voi tavoitella ja tehdä jotain mitä pystyy niinä päivinä, kun se olisi kuun kannalta suotuisaa.

Seuraavaksi laitan vähän muistiinpanojani luennolta tänne ylös. Toivottavasti teitäkin aihe kiinnostaa. Itse palailen näihin muistiinpanoihin taatusti monen monituista kertaa, kun kaikki ei voi jäädä millään päähän heti.

Pääperiaate on, että kasvavalla kuulla energia nousee ylöspäin. Tällöin on hyvä aloittaa kasvattamaan uutta sekä vaihtaa multia sisäkukkiin tai ottaa pistokkaita. Tällöin on myös hyvä kylvää, koulia ja istuttaa kesäkukkia, monivuotisia taimia sekä maan päälle satoa tekeviä kasviksia. Kuitenkaa ei aivan lähellä täyttäkuuta ja mielellään 2 - 3 päivää jälkeen kasvavan (uuden) kuun. Täydellä kuulla maan multauksen tekeminen osuu nappiin, koksa maan sisäänhengitys on niin kovaa. Nousevalla kuulla kannattaa tehdä saunavihta, kun lehti on täysikasvuinen. Myös kukkasipulit kannattaa istuttaa tällöin, koska se kukkaosa tulee maanpinnan yläpuolelle.

Vähenevän kuun aikaan on lepovaihe. Silloin on hyvä hankkiutua eroon rikkaruohoista (myös säärikarvoista 😀). Kunnon hävityspäivät on 3 - 4 päivää ennen uutta kuuta. Vähenevällä kuulla tehdään kevätruiskutuksia, ruohokatteen laittoa, linnunpönttöjen siivouksia, omenapuiden ja marjapensaiden leikkauksia. Vähenevällä kuulla istutetaan ja kylvetään maanpinnan alapuolelle satoa tuottavat kuten perunat, porkkanat, sipulit. Myös rakentaminen kuten aitojen teko ja laatoitukset pysyy paikallaan paremmin, jos ne tekee tällöin.

Täydenkuun ja uuden kuun aika on sellaista pysähtyneisyyden aikaa. Silloin ei kannata ihmetellä, jos tuntuu itsestäkin vähän siltä, että käy hitaalla. Silloin kannattaa vähän höllätä. Täysikuu saattaa myös jotkut laittaa valvomaan yöllä ja varmaan tämä haittaa tahtia myös päivällä.

Seuraavaksi vähän päiviä, jotka saatiin vinkiksi. Ainakin itse meinaan laittaa kalenteriin, jos ehtisin toteuttaa näitä kyseisinä päivinä:

15. - 22.5.2020 Ei kannata istuttaa kukkia
30. - 31.5.2020 Hyviä istutuspäiviä
18.6. Suuri kitkemispäivä
26. - 27.6.2020 Hyviä istutuspäiviä

Oli kyllä hieno luento ja innostuin tästä asiasta. Toivottavasti innostus pysyy ja oikeasti saa hyödyn kuun vaikutuksista puutarhassa.




Terveisin Marjut

Kommentit

Suositut tekstit