Tee se itse havukranssiTEE SE ITSE HAVUKRANSSI


Havukranssin tekeminen itse on mukavaa ajanvietettä näin joulun alla. Itse googlailin vähän lisävinkkejä kranssipohjan tekoon. Hyvät ohjeet löysinkin täältä Pihastuodion sivulta. Sieltä sinun kannattaa myös käydä kurkkaamassa ohjeita ennenkuin alkaat havukranssin tekoon. 

KRANSSIPOHJA PAJUSTA

Kranssipohjan pajujen etsintä ei minulla mennyt kuitenkaan yhtä sutjakkaasti kuin googlettaminen. Vaikka meillä tuossa joenrannassa pajua kasvaakin niin ne on aika haaroittuvaa lajia. Niihin oli nyt tällä kertaa tyytyminen, mutta sinne havun allehan ne rimpuilevat pikkuoksat saa sullottua. 


Aiemmin olin tehnyt jo ohuempia kranssipohjia pajusta ja rautalangasta. Sitten löysinkin tuon ohjeen Pihastudion sivuilta niin sain alkaa kokeilla uutta mallia pelkästä pajusta. Jälkimmäinen on vankempaa tekoa ja plussana myös rautalangattomuus. Toisaalta näistä pajuista mitä minulla oli käytössäni pajukranssipohjasta tuli aika pieni. Eli mitä pidempiä, suorempia (ilman haaroja) pajunoksia löydät niin sitä isompia kranssipohjia saat pelkällä pajulla.

HAVUN LAATU

Metsään mennessäni itse en huomannut kiinnittä huomiota havujen laatuun. Oppia ikä kaikki. Tuoreempi sekä terveempi havu on paremman näköistä, kiiltävämpää ja kauniin kirkkaan vihreää. Vanhemmat tai huonovointisten kuusien havut tummempaa ja jotenkin sameamman näköisiä neulasia. 

Havukranssista tulee mielestäni kaunis, jos koko työ on tehty samanlaatuisella havulla. Poikkeuksena on tietysti se, että jos havukranssia halutaan elävöittää niin voidaan käyttää kumpaakin laatua tasaisesti pitkin kranssia. 

Vink Vink! Havukranssia voi elävöittää myös muilla metsän antimilla. Toisilla havuilla, mustikan ja puolukan varvuilla, sammalella.

Huom! Muistathan kysyä luvan maanomistajalta, jos olet toisen metsässä.


Havunippujen kiinnityksessä pohjaan käytän rytmiä oikea puoli, vasen puoli ja keskikohta. Samalla pitää pitää myös huoli siitä, että työ etenee eikä junnaa paikoillaan.


Ennen kuin alkaat leikata havuja kranssiisi kannattaa miettiä millaisen siitä haluat. Onko mielessäsi tasalaatuinen vai rempseän näköinen havukranssi. Tasalaatuiseen sopii havut jotka ovat hieman lyhyempiä ja vähän haaroja. Rempseää tyyliä saa pidemmillä havuilla jossa useita haaroja.

Perinteisen ympyrän muotoisen kranssin tilalle voi vaihtelun vuoksi tehdä vaikka suorakulmion tai neliön muotoisen havukranssin.
Pohja tehdään myös pajusta rautalankaa apuna käyttäen.
Mukavia hetkiä havukranssin tekoon

Terveisin MarjutKommentit

Suositut tekstit